Waar is Vietnam?

We zijn nu inmiddels een aantal dagen in Vietnam aan het fietsen, maar de de eerste indruk was wel heel bijzonder. Vietnam was verdwenen in een hele dikke mistwolk. Nu staat Noord-Vietnam en specifiek Sapa daar wel om bekend, maar het was toch wel erg apart om te fietsen met maar 50 meter of minder zicht. We hadden af en toe werkelijk geen idee waar we fietsen. Af en toe doemden er wat schimmen op, we hoorden brommers langs komen en plotseling stonden we ineens in een plaatsje. Maar gelukkig na anderhalve dag brak de hemel en konden we eindelijk wat zien van Vietnam.

Vietnam is mooi, heel groen, super veel vlinders en we komen allerlei verschillende minderheden tegen die ieder weer op hun eigen manier gekleed zijn. Bijna iedereen verplaatst zich hier met een brommer, auto’s zie je vrij weinig. Aan de weg werken kunnen ze ook heel goed. Gelijk na Sapa kwamen we al in de wegwerkzaamheden terecht. De hele weg licht er dan voor kilometers uit, je hobbelt en bobbelt voort en zit na een dag van top tot teen onder het bruine stof. Maar ’s avonds een warme (of koude) douche en een biertje maakt weer veel goed.

Saigon

Saigon is de grootste stad van Vietnam. Ruim opgezet. De straten zijn breed, luxe winkels. De mensen zijn meer open dan in de rest van Vietnam, spreken over het algemeen wat beter Engels en zijn meer in voor een praatje.

In een park vlak bij ons hotel werden we regelmatig aangesproken door studenten. Ze vonden het leuk om Engels te praten en wilden ook veel weten van ons, waar we woonden, hoe we over Vietnam denken, eigenlijk vroegen ze het hemd van je lijf. Dat gaf ons uiteraard gelijk de gelegenheid om van alles aan hen te vragen.

We dachten dat in Ha Noi veel brommers rond reden maar in Saigon was het nog tien keer zo veel. Op de drukste kruispunten staken bij verkeerslichten bij groen licht zo’n beetje een twee tot driehonderd brommers de weg over. Geweldig om naar te kijken. Nog geweldiger om over te steken, ze vliegen je links en rechts voorbij maar als je maar langzaam doorloopt gaat alles vanzelf. Ook een fenomeen zijn de zgn “easy riders”. Brommerrijders die jou tegen een vergoeding door de stad rijden of zelfs door het hele land. Je pikt ze overal tussenuit. Ze hangen rond, altijd in voor een praatje. Je ziet ze zelfs slapen op hun brommers.

Voor het avontuur en het echte leven.
Avonturen van Saskia Lunter en Paul Hendriksen.
Contact: voorhetavontuur@hetechteleven.com