Het begin

We zijn net een paar dagen in China. Met het vliegtuig naar Chengdu ging goed, wel erg slaperig uit het vliegtuig gekomen en een stuks bagage achtergebleven in Amsterdam. Uitstekende service van KLM, we kregen geld mee voor een hotel en de bagage werd ons nagebracht, waar we ook waren.

De eerste dag begon goed, China verwelkomde ons met een enorme regenbui van ongeveer een dag. Niet zo erg, we doken gelijk het hotel in om een dag bij te slapen.

De volgende dag op pad. ‘Pad’ is wel wat makkelijker gezegd dan gedaan, welke kant moesten we op? Na tien rondjes rijden en veel mensen vragen kwamen we eindelijk op de goede weg richting Meishan. De wegen zijn uitstekend tot nu toe, we hadden het idee dat we soms op de snelweg reden maar op de rechterbaan fietst, kruipt en wandelt alles wat niet kan toeteren.

Verkeer in China lijkt erg chaotisch maar als je het eenmaal door hebt zit er toch een logica in. Iedereen rijdt rechts. Als iemand links af wil wachten ze niet tot het kan maar beginnen ze vast aan de linkerkant van de weg te rijden, tegen het verkeer in, om dan “soepel” in te voegen. Even wennen uiteraard….. kom je zo iemand tegen ga je hem gewoon, voor jou, links voorbij, hij/zij blijft geheel links rijden. Een kruising oversteken is een vak apart. Iedereen rijd gewoon door, degene die het hardste toetert of het meest doordrukt krijgt voorrang. Inhalen: toeteren en er voorbij. Haalt er al iemand in? Harder toeteren en die ook voorbij. En als je heel hard toetert mag je er drie dik voorbij. Dit is meestal alleen voor grote vrachtwagens weggelegd, die kunnen het best tegen een stootje mocht het verkeerd gaan.

Boeddha

Vandaag in Leshan naar de ‘grootste’ Boeddha van de wereld geweest. Dat was te merken, want niet alleen wij stonden in de rij om dit gigantische beeld te aanschouwen. Het leek de Efteling wel. Maar na een dik uur werd ons wachten wel beloond en konden we het beeld vanaf zijn voeten bekijken.

Een dagje niet fietsen, we hangen de toerist uit. Lekker internetten tussen de ‘gamers’ en een rustig aanloopje voor de bergen die ons over een paar dagen staan te wachten. We hebben in de stad een goedkoop hotelletje gevonden voor twee nachten. Eerst onderhandelen over de prijs, de “hotel-vrouw” vroeg eerst 200 Yuan (=ca 20 euro) per nacht. Dit hebben we af kunnen ronden naar 150 Y voor twee nachten, waarbij we de fietsen (altijd) mee de kamer in nemen. Ze keek er een beetje sjagereinig bij, maar toen we de tweede kamer, waarvan zij dacht dat we daar de fietsen in wilden stallen, afsloegen fleurde ze helemaal op. We hadden dus nog meer af kunnen dingen…. We werden lachend naar boven geleid en kregen thee mee. Eenmaal gedoucht werd er geklopt op de deur…. Politie, twee man en een vrouw sterk. Daar stond ik (Paul) met alleen maar een handdoek voor. Gelukkig praatte de politievrouw een beetje Engels. Na controle van onze paspoorten (ze lazen hem eerst verkeerd om…) was alles ok. De volgende dag kwam onze “gastvrouw” ons weer tegemoet met een gezicht vol onweer. Of we nog weer wilden betalen, de truc met de politie was voor haar niet gelukt en ze probeerde waarschijnlijk op deze manier toch wat meer geld eruit te krijgen. We sloegen haar aanbod lachend af, soms is het wel makkelijk als je elkaar niet kan verstaan…..

 

Chinezen

Na een dag of 10 beginnen we een beetje een indruk te krijgen van de Chinezen. Dat is tot nu toe erg positief… ze zijn over het algemeen super vriendelijk. Sta je even op de hoek van een straat, word je gelijk aangesproken. Vaak willen ze hun Engels oefenen en is het “Hello” en “How are you?”. Daar houdt het dan wel mee op. Als wij dan wat terugzeggen, liggen ze vaak helemaal in een deuk hebben ze nog minstens 5 minuten grote lol hierom.

Een paar dagen terug zaten we aan ons dagelijkse noedelontbijt. Aan ons tafeltje zat een meisje van een jaar of 17. Zij had iets meer woorden dan Hello en How are you en we kregen een leuk gesprek. Na afscheid te hebben genomen, verscheen ze 5 minuten later weer aan onze tafel. Dit keer met twee taartjes verpakt in een mooi doosje. Een kadootje voor ons, zomaar… we waren erg aangenaam verrast. Als we de weg vragen, lopen ze vaak een heel eind mee om ons de goede richting op te laten gaan. Heel af en toe zijn we verbaasd over een stuk lompigheid en ongastvrijheid in sommige hotels. Is b.v. een handdoek voor douchen te veel gevraagd en zijn ze zichtbaar geërgerd als we om iets normaal vragen. Gelukkig is dit sporadisch.

Voor het avontuur en het echte leven.
Avonturen van Saskia Lunter en Paul Hendriksen.
Contact: voorhetavontuur(at)hetechteleven.com

© 2009-2018 hetechteleven.com | Webdesign door Paul Hendriksen